Κυνηγετικά νέα για το 2001
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ( Σελίδα 2η! )

Η σκύλα του Κώστα Γκριτζάλα σε φέρμα την αυγή
Η σκύλα του Κώστα Γκριτζάλα σε φέρμα την αυγή


Kostas Gritzalas15-11-2001
(Απάντηση στον Γ.Πέππα)
[ Κώστα καλημέρα ,
πήγαινε View - Encoding -More - Greek Windows και είσαι εντάξει.
Πως πάνε οι συναντήσεις με τις ορεινές , την Τετάρτη εγώ κουλούρι μεγάλο, 4 ώρες περπάτημα ούτε πούπουλο.
Γιώργος Πέππας]

Ενταξει το διαβασα...ενδιαφερον...
οι ορεινες πανε καλα...τις τελευταιες δυο εξοδους τις βρηκαμε αλλα 000 κουλουρια και εμεις..Νοτιας ..ζεστη ..τα πουλια κραζανε το πρωι και κραταγανε φερμα ..2 δευτερολεπτα..μετα το φτερο που περνανε ..ηταν μακρινο και παρ ολο οτι φαγαμε τα ποδια μας ..δεν μπορεσαμε να τις βρουμε παλι..
Σαβ Κυρ. δινει βοριαδες...για να δουμε...


Συναδελφοι
Θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος απο εσας εχει κυνηγησει Βουλγαρια..αξιζει τον κοπο ....και απο θηραματα ειναι αγρια η α..πο κλουβια...τελος θα ηθελα να ρωτησω αν εχει ορεινη περδικα και πεδινη....
Οποιος ξερει περομενω πληροφοριες ,Κ.Γκριτζαλας
George Masouras 15-11-2001
Γεια σας συνάδελφοι!Λόγω υποχρεώσεων τώρα είδα τα mail σας.Τα νέα μου από το προηγούμενο Σ/Κ:
Σάββατο:Πρωί για λαγό. Χτυπήσαμε έναν και μας άφησαν ένα λαγό κάτω τα σκυλιά τον οποίο τον έκοψαν πάνω από 500 μέτρα από τη βοσκή αλλά στο τέλος δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Συνέχεια για μπεκάτσες.Μία φέρμα μόνο και την μπεκάτσα δεν την είδα καν.Δυστυχώς άργησα να κατέβω κανά 2 μέρες. Μέχρι Πέμπτη είχε πολλά πουλιά. Μετά έφυγαν προς ψηλότερα. Από ότι άκουσα πάντως προς Τρίπολη είχε πολλά πουλιά.

Κυριακή: Πάλι για λαγό αλλά αυτός που έχει τα καλά σκυλιά ήταν άρρωστος και πήγα με τον άλλο της παρέας μόνο.Τελικά ψάξαμε 2 λαγούς αλλά δεν σηκώσαμε κανένα. Πήγαμε και στο λαγό που δεν καταφέραμε να σηκώσουμε το Σάββατο αλλά δεν υπηρχε τορός πουθενά.Προφανώς τον πλησίασαν πολύ τα σκυλιά το Σάβ. και άλλαξε μέρος.Περιμένοντας στο καρτέρι την Κυριακή είχα κάτσει σε ένα λόφο και ενώ χάζευα τα σκυλιά χαμηλά που έψαχναν πέρασε πάνω από το κεφάλι μου στα 3-4 μέτρα μια φάσσα.Αν δεν ήμουν καθιστός θα προλάβαινα να της ρίξω αλλά είπαμε η τύχη! Άλλες φορές που έχει τύχει οι φάσσες να κάνουν βόλτες πάνω από το κεφάλι μου είναι τα σκυλιά κοντά και δεν μπορώ να ρίξω.
Περιμένω καμμιά νέα κακοκαιρία για να κατέβουν πάλι χαμηλά οι μπεκάτσες.


Γ.Πέππας 15-11-2001
Α ρε Κώστα με βάζεις και γράφω συνέχεια αλλά είσαι φίλος και Αρβανίτης, τι να κάνω, κυνήγησα στην Αλβανία - Βουλγαρία πριν 3-4 χρόνια, έχουν και άγρια και ήμερα θηράματα.
Εγώ κυνήγησα πεδινές, λαγό και ορτύκι , οι πεδινές τους είναι άγριες και έχουν πολλά πουλιά , ιδιαίτερα αν πας στην έναρξη θα βρεις πολλά πουλιά, έχουν και εκτροφή των πάντων, όλα τα έχουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι αναλάβει και έχουν θαυμάσια αποτελέσματα.
Ορεινή έχουν αλλά δεν είχαν (τουλάχιστο τότε τέτοιο θήραμα σε αυτά που επιτρέπονταν) σε βάζουν σε εκτροφής τσούκαρ η οποία όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις εδώ γιατί είναι τελείως άγρια, άλλη φορά θα περιγράψω την μέθοδο που χρησιμοποιούν για εκτροφή, είναι απλή και έχει τέλεια αποτελέσματα.
Μαζί σου έρχονται 1-2 συνοδοί σε πάνε πάνω στα πουλιά, τα οποία δεν είναι εύκολα, σίγουρα θα κάνεις το τριήμερο από 15 έως 40 πεδινές περίπου, αν τα πουλιά είναι πολύ κυνηγημένα λιγότερες , αλλά συναντήσεις θα έχεις αρκετές. Το θέμα είναι ότι μην έχεις την ατυχία να υπάρχουν τακτικοί πελάτες γιατί τότε πας στο χειρότερο μέρος όπως καταλαβαίνεις.
Θέλει κάποιες διαδικασίες με τα όπλα και τα σκυλιά, αν υπάρχει μαζί συνοδός γίνονται τα πράγματα πιο εύκολα. Θέλει πολλή προσοχή στον δρόμο , όπως και καλή φύλαξη των πραγμάτων και αυτοκινήτων για να μην γυρίσεις με τα πόδια. Επίσης κοστίζουν αρκετά χρήματα τα πουλιά και ιδιαιτέρως αυτά τα οποία είναι έχτρα , θέλει καλές διευκρινήσεις πάνω σε αυτό.
Κυνήγι στην Βουλγαρία Τα καταλύματα είναι καλά και το φαγητό καλό , οι άνθρωποι προσπαθούν να σε ευχαριστήσουν πάντως. Τώρα για μπεκάτσες δεν ξέρω προσωπικά αλλά έχω ακούσει ότι τις καλές χρονιές βαράς πολλές, το καλό είναι ότι οι ντόπιοι κυνηγοί είναι λίγοι και τα πουλιά είναι ακυνήγιτα σχεδόν, οπότε και με αυτές τις συνθήκες αν υπάρχουν π.χ σε ένα μέρος 5-6 μπεκάτσες εκεί θα είναι δεν τις κυνηγάει κανείς άρα !!!
Η φωτογραφία είναι με πεδινές μίας ημέρας.
Από την Αλβανία είχα φέρει και μερικά πουλιά ζωντανά που τα συντηρώ ακόμη τώρα στην Αττική, ενώ στα Γιάννενα που άφησα μερικές τις ξεκλήρισαν μέσα σε ένα μήνα αφότου τις πήραν είδηση (μιλάω για άγρια πουλιά πιασμένα με δίχτυα).
Φιλικά Πέππας Γ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ 15-11-2001
Συναδελφοι,
Η Βουλγαρία έχει ενδιαφέρον αλλά και πολλούς κυνδίνους. Κάποιοι γνωστοί μου είχαν πάει οδικώς με 4Χ4 καί τους το κλέψανε. Φαντάζεστε ταλαιπορία να γυρνάς απο το κυνήγι καί να μη βρίσκεις το αυτοκίνητο και να είσαι σε ξένη χώρα.
Συγχαρητήρια στό ΚΣ Βόλου, τουλάχιστον ας μας γίνει συνήθεια νά μαζεύουμε τα χάρτινα κουτιά των φυσιγκιων δίπλα από το αυτοκίνητο.
Γνωρίζει κανεις εαν συνεχίζει να λειτουργεί η ΕΚΠ Παρνασίδος?
Γιώργος Μαγγιώρος
Γ.Πέππας 15-11-2001
Γεια σας πάλι συνάδελφοι,
λοιπόν δεν θα το πιστέψετε αλλά μου έχει γίνει η επικοινωνία μαζί σας γλυκιά αρρώστια, αρκετό από τον χρόνο που ξεκόβω από την δουλειά και το σπίτι τον αφιερώνω στην επικοινωνία μας.
Αν σας κουράζω παρακαλώ πείτε το χωρίς κανένα πρόβλημα να γλιτώσω και την καταστροφή του υπολογιστή από την γυναίκα μου (γιατί τρώω πολύ χρόνο πάνω του και για την δουλειά μου), ηρεμώ στέλνοντας κάποιο Ε-mail η διαβάζοντας τα δικά σας.
Λοιπόν μια και μιλήσαμε πάλι για εύκολη εκτροφή θα σας περιγράψω με συντομία την εκτροφή που είδα στην Βουλγαρία.
Συλλαμβάνουν κάποιο αριθμό αγρίων ζευγαριών, Πέρδικας ορεινής , πεδινής , Φασιανού κ.λ.π. Τους κόβουν ένα νεύρο που υπάρχει κάτω από την μασχάλη για να μην μπορούν να πατάξουν ψηλά. Κλουβί αναπαραγωγής Βάζουν τα πουλιά μέσα σε περιφραγμένα μέρη περίπου σαν αυτό της Φωτογραφίας που μοιάζει πολύ με αυτό που είδα. Προσέχουν τον αριθμό για να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των πουλιών, συνωστισμού, αρρώστιες κ.λ.π Αυτά λόγο καλοπέρασης, τροφής , την εποχή του ζευγαρώματος ζευγαρώνουν κανονικά και κλωσάνε, γεννιούνται μικρά , τα οποία ζουν σαν να είναι άγρια μαζί με τους γονείς, όταν τα μικρά αρχίζουν να πετούν καλά, τότε ανοίγουν το πάνω μέρος του κλουβιού, αυτά αρχίζουν να βγαίνουν έξω και να γνωρίζουν την γύρω περιοχή και τους κινδύνους της, όταν θέλουν π.χ το βράδυ η φοβηθούν επιστρέφουν μόνα τους στο κλουβί για προστασία και φαγητό.
Όταν τα πουλιά πλέον είναι ικανά να ζουν μόνα τους όσο το δυνατόν καλύτερα , τότε διαλύουν το κλουβί παίρνουν και τα ζευγάρια και πάνε σε άλλη περιοχή για εμπλουτισμό. Εννοείται ότι για λίγο καιρό ακόμα παρέχουν στα πουλιά τροφή , νερό και προστασία , του χρόνου όμως θα έχουν καινούργια άγρια κοπάδια. Aυτό γίνεται με αρκετούς κλωβούς σε διάφορα μέρη της περιοχής που θέλουν να εμπλουτίσουν.
Βεβαίως στην κάθε περιοχή έχουν κάνει καταπολέμηση επιβλαβών , παρέχουν νερό και έχουν καλλιεργήσει διάφορα χωράφια για τροφή .
Με αυτό τον τρόπο και με άλλους έχουν καταφέρει να έχουν άφθονο θήραμα για όλους και να καλούν και εμάς !!!!
Ευτυχώς το Σαβ/κύριακο πλησιάζει για να ακούσουμε πάλι τον υπέροχο αυτό ήχο του τιτιβίσματος και ας κάνουμε κουλούρι , για μπεκάτσα το βλέπω πολύ χλωμό ρε παιδιά με αυτές τις θερμοκρασίες!!
Γεια σας Πέππας Γ
Αρις Χελάς 16-11-2001
Αν εχεις τυχη διαβαινε...
Ε εμεις την Παρασκευη δεν ειχαμε.Πηγαμε δυο ατομα στο βουνο για μπεκατσα-φασσα.Το πρωι φυλαξαμε για φασσες.Ενω πηγαμε στη φυλαχτρα δεσαμε τα σκυλια να μην φαινονται και περιμεναμε.Το περασμα εκει κραταει λιγοτερο απο μιση ωρα.
Ξαφνικα βγαινουν πλαγια μας 6 φασσες αραια μεταξυ τους σε αποσταση 50μ. περιπου.Ριχνουμε λοιπον και οι δυο με καλα φυσιγγια καλες προσκοπευσεις και δεν πεφτει ουτε μια και ενω το superpose και η καραμπινα ειναι αδεια μπαινει ενα κοπαδι γυρω στα 30 πουλια σε αποσταση 20μ απο εμας και ενω ειναι αραιες ακριβως μπροστα μας πυκνωνουν πολυ. Ε εμεις μειναμε να τις βλεπουμε να φευγουν.
Μετα πηγαμε για μπεκατσα. Ψαξαμε καλα καποια μερη και μονο μια φερμα ειχαμε μονο που η μπεκατσα την ειχε κοπανισει. Ενας γνωστος που ειδαμε μας ειπε οτι ολη τη βδομαδα που κυνηγησε σηκωνε ποτε ενα ποτε κανενα πουλι. Κατα τις 12.30 που φευγαμε σταματησαμε αλλη μια φορα στις φασσες μπας και γινει τιποτα.
Ενω προχωρουσα κατω απο κατι βελανιδιες υψους 2.5μ σηκωνετε μια φασσα απο πανω απο το κεφαλι μου και μπαινει κατευθειαν σε πυκνο.Σε καποια στιγμη την βλεπω λιγο και της ριχνω μια μπηχτη ντουφεκια με ενα 6αρι. Δεν την ειδα να πεφτει αλλα ουτε και να συνεχιζει(το μερος ειναι παρα πολυ πυκνο).Οπως πηγαινω προς τα εκει να δω την βλεπω να περπαταει στο χωμα και φωναζω τον σκυλο μου να την πιασει αυτος.Τσακιζω το superpose και κοιτουσα τον σκυλο που παει αν την πιασει.Μισο μετρο πριν την πιασει ο σκυλος πεταγεται και φευγει μεσα στο δασος.Ο σκυλος πηγε να τρεξει να την πιασει αλλα τι να πιασει ο κακομοιρος.
Αυτο ηταν! Το Σ/Κ θα κυνηγησω μαλλον υδροβια παρυδατια και την αλλη Τεταρτη παλι βουνο.
Αρις Χελάς Καλαματα
Margaritis Mproumpis 16-11-2001
File Ari,
min anisixeis yparxoun kai xeirotera!
3 trelloi apofazisoun na pane gia kinigi se ena apo ta poio apomakrismena Zagoria (Laista).Enas apo Xanthi enas apo Edessa kai enas pou menei sta Giannena (ego).H omada xekinaei gia to xorio Triti apogeyma me tin elpida na kinigisei Tetarti perdikes,2 terastia mpouloukia opou tha pigaine sistimeni apo enan geladari!Triti bradaki afixi sto xorio gero fagito kai sizitisi me tous "sindesmous" mas,plirofories kai gia polles fasses kai oi perdikes opos mas ta eixan pei alla brexei...
Tetarti egertirio aximerota kai rixnei karekles,perimenoume na ximerosei,ximeronei kai rixnei astamatita nero leme tha kinigisoume kai as braxoume,pame pros to perdikotopi,sta misa tou dromou adiaperasti omixli!!Ayto itan epistrofi proteinei kapoios oxi oi alloi 2 tha pame gia mpekatses ston giftokampo pame kai brexei kataraktodos tha bgoume aki oti ginei katebainoume me to pou bazo fissigia bgainei mia mesa apo ta podai mou sto katharo sikono pao na rixo kai exo asfaleia...Ithiko anebasmeno leme tha broume alles 1.30 ora psaximo se broxi kai tipota oute mirodia arxizei na brexei toso pou den blepoume mprosta mas apofasizoume anxorisi.
Ftanoume sto xorio apogeuma( pigainame me 10km logo broxaras)Me to pou ftanoume stamataei h broxi mini simboulio kai apofasizoume psaximo stis rematies kato apo to xorio mpainoume sta prota 5 lepta bgazoume mia kai tin katebazo me royal toufekia.Xares kai panigiria sinexizoume kai se ligo bgazoume kai deytei tis kanoume alla 2 sikomata kai den katafernoume na tin paroume xana mia apo ta idia apo broxi.
Tin alli mera problepetai psaximo palli ston giftokampo pame me to pou katebainoume bgainei pali mpekatsa mprosta apo ta podia mou!!!! kai ta kataferno kai astoxo!!!!!!!!Trome oli tin mera me psaximo opou mporoume na pame trome tis plagies ta remata pantou ston mese sto elato sta remata pantou apotelesma 0 toulaxiston me kalo kairo.
Opos tha katalabate exo tis mayres mou koubalisa 2 atoma apo tin alli akri tis Ellados me tin yposxwesi gia kalo kinigi kai apotelesma miden...
Filika, Margaritis Mproumpis ,Ioannina-XANTHI
Αρις Χελάς 17-11-2001
Σημερα εγινε ενα αρκετα καλο περασμα απο πουλια.Φανηκαν κοπαδακια απο κιρκιρια που μετα τις πρωτες τουφεκιες πηγαν στη θαλασσα μπεκατσινια σε κοπαδακια απο 5 εως 15 πουλια και λιγα ορτυκια.Πηραμε λιγα απο ολα.
Καλα ρε παιδια αυτα τα παπια κοντεψαν να με κανουν να παθω καρδιακη προσβολη.Εμπαιναν 2-5 μετρα πανω απο το κεφαλι μου κανοντας πολυ θορυβο με τα φτερα τους.Μου εφευγε το οπλο απο τα χερια.Τελικα παρολο που ντουφεκισα 3 κοπαδακια (1 τουφεκια προλαβαινα να ριξω μετα εκσφενδονιζονταν στα 200μ.)πηρα 1 παπι.ΔΕν πειραζει ηταν ωραιο θεαμα
Kostas Gritzalas17-11-2001
Παιδια σημερα μπηκανε πολλες μπεκατσες..και Ευβοια και Βιοωτια..... Σε ορισμενα σημεια τα πουλια ηταν σημερινα ..μαζεμενα και κουρασμενα...
Κ. Γκριτζαλας
Γ.Σουρλάγκας 19-11-2001
Καλημέρα συνάδελφοι.
Το Σ/Κ που πέρασε , είχε λίγες μπεκάτσες, αλλά πολύ δύσκολες, άγριες . Έφευγαν από μακριά με το άκουσμα μάλλον των κουδουνιών που πλησίαζαν και όλες σε καλυμμένα μέρη , δέντρα , πυκνά κλπ. Το κρύο τσουχτερό και ο δυνατός ,παγωμένος βοριάς έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το κυνήγι.
Σηκώσαμε δύο άτομα 9 Μπεκάτσες με διπλοσηκώματα και μόνο μία στην τσάντα!!! Τα κόλπα που μας έκαναν ήταν άλλο πράγμα!
Και η ευχάριστη έκπληξη ! Πρωϊ 6.30 στην Aνδρο , μερικά χιλιόμετρα πριν την στάση για κυνήγι, ο δρόμος "μπλοκαρισμένος" από το αυτοκίνητο του Ομοσπονδιακού θηροφύλακα της Aνδρου Ν.Κακλαμάνη. Ευγενέστατος , έλεγχο στις άδειες,στις καραμπίνες για "τρίσφαιρες" , στα πράματα του αυτοκινήτου για παράνομα θηράματα κλπ. Ο "δικός" μας θηροφύλακας!
Ειλικρινά χαρήκαμε πολύ και μόνο που ξέραμε ότι τα λεφτά που δίνουμε για την Θηροφύλαξη πιάνουν τόπο!
Γιώργος
Κώστας Γερούκης 19-11-2001
Συνάδελφοι καλημέρα
Παρ' όλο που το Σ/Κ δεν βγήκα λόγω υποχρεώσεων, άκουσα ότι στα έλατα έπεσαν μπεκάτσες πολλές.
Μακάρι να τις βρω το Σ/Κ που έρχεται.
Κώστας Γερούκης - Λάρισα
Αρις Χελάς 19-11-2001
Την Κυριακη κυνηγησαμε παλι υδροβια αλλα μαλλον εχουμε τσακωθει με την τυχη και κολλησαμε στα 13 παπια που εχουμε παρει απο την αρχη της χρονιας(και μετα σου λενε μην πιστευεις στις προληψεις).
Η μερα ξεκινησε με βορια πολυ καλο γιατι "ξυριζε" τα παπια στη θαλασσα και τα εβγαζε στους βαλτους. Τουφεκησαμε δυο κοπαδακια κιρκιρια σε αποστασεις οριακες βεβαια(50μ) και δεν πηραμε κανενα καθως και ενα κοπαδι καλημανες στην ιδια αποσταση με το ιδιο αποτελεσμα.
Μια πρασινοκεφαλη μας επιασε στον υπνο το ιδιο και τρεις φασσες.Το αποκορυφωμα ομως της ημερας ηταν οτι ενω ενα κοπαδι πρασινοκεφαλα 30 πουλια περιπου προσπαθουσαν να βγουν απο τη θαλασσα για να "πεσουν" σε καποιο πλημμυρισμενο χωραφι ολοι αυτοι που κυνηγουσαν πετρουλινες τις ντουφεκουσαν με 9αρια στα 100μ. Αφου εκαναν 4-5 τετοιες προσπαθειες χαθηκαν στη θαλασσα.
Βεβαια ψαχνοντας για υδροβια χτυπησαμε 6 νεροκοτες και 3 μπαλιες τις οποιες χαρισαμε σε ενα παλιο κυνηγο που τις τιμα δεωντος. Αλλη ατυχια της ημερας ειναι οτι ξεχασαμε δυο κουτια φυσιγγια 7αρια στο σπιτι και δεν μπορουσαμε να κυνηγησουμε μπεκατσινια.Παρολλα αυτα με τα λιγα που ειχαμε χτυπησαμε 4 μπεκατσινια και 3 ορτυκια.
Επιτελους ηρθαν! Αρις -Καλαματα
George Masouras 19-11-2001
Γεια σας.Από ότι είδα στα mail τα νέα για την μπεκάτσα είναι ευχάριστα.
Εγώ δεν πήγα πουθενά Σ/Κ.Κάνω όμως υπολογισμούς για το μεγάλο πέρασμα στην περιοχή μου.Οι επικίνδυνες μέρες είναι από 28/11 μέχρι 2-3/12.Όσα χρόνια κυνηγάω μπεκάτσα πάντα για μια δυο μέρες σε αυτές τις ημερομηνίες εχει ένα καλό πέρασμα.
Ειδικά πριν 4 χρόνια σε 4-5 ώρες κυνήγι είχα σηκώσει 17 μπεκάτσες καθαρές- όχι διπλοσηκώματα.Ήταν κάτι το φοβερό.Με το που άφηνα 1 μπεκάτσα το πολύ σε 5-10 λεπτά μπαίναμε σε τορό άλλης.Το αποτέλεσμα;Μόνο 3 πουλιά στην τσάντα κυρίως λόγω δικής μου απειρίας αλλά και της σκύλας μου που ήταν τότε 3 χρόνων.Την επόμενη χρονιά κατεβαίνω για κυνήγι 29/11 και βρίσκω μόνο 1.Φεύγω για Πάτρα και την επόμενη επειδή έβρεχε και δεν μπορούσε να πάει για ελιές παίρνει ο θείος μου κατά τις 11 τη σκύλα μου για κυνήγι.Μέχρι τις 3 είχε βρει γύρω στα 15 πουλιά.Για να δούμε.Θα τις πετύχω φέτος;
Γιώργος
Γ.Πέππας 19-11-2001
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους,
η λεβέντισσα των βουνών μας ήταν πάλι στα γνώριμα μέρη της μόνο που έχει γίνει τώρα πια, πολλή πιο προσεκτική και πάντα έτοιμη για να χυθεί στα γνωστά της απρόσιτα λημέρια που έχουν τα Ελληνικά βουνά.
Συναντήσαμε 2 κοπάδια καλά και ένα τρίτο ακούστηκε το χάραμα!! (τι χάραμα έχει η πατρίδα μας ρε παιδιά, νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο τόσο όμορφο, με την ομίχλη που πλανιέται σαν σκεπή πάνω από την τις χαράδρες και τα χαμηλά μέρη του τοπίου, μόνο αυτό αξίζει τα χιλιόμετρα κάθε Σ/Κ που κάνουμε , αυτή η στιγμή και το τιτίβισμα πιστεύω για μένα είναι το πάν , έχω πει ότι την στιγμή που μου συμβεί κάτι η μεγαλώσω τόσο που δεν θα μπορώ να ανεβαίνω εκεί για να τις ακούσω και μετά πηγαίνοντας να τις συναντήσω να βλέπω την ανατολή του ήλιου στα βουκολικά τοπία της πατρίδας μας, θα είμαι μισός άνθρωπος, τέλος πάντων) , αλλά δεν το βρήκαμε.
Τα πουλιά είναι πάλι μαζεμένα σε μεγάλα μπουλούκια πολύ ευαίσθητα., παρότι στο ένα πήραμε φέρμα από 30 περίπου μέτρα τα πουλιά δεν μας δέχτηκαν εμάς καθόλου. Αποτέλεσμα κουλούρι αλλά λίγο ο καιρός λίγο η θεά Άρτεμης λίγο ο επιμένων νικά, σε μία στιγμή που ήμουνα χαμηλά στην πλαγιά , βλέπω το ένα σκυλί να χάνεται στα έλατα , πάντα παρακολουθώ, την πορεία των σκυλιών για ευνόητους λόγους, βλέπω ότι δεν βγαίνει , αρχίζω το κατέβασμα αργά περιμένοντας να βγει , μετά από μερικά λεπτά βλέπω μία μπεκάτσα να πετάει ανάμεσα στα έλατα, αμέσως φωνάζω τα σκυλιά και τον φίλο μου, δυστυχώς μαζί μας δεν είχαμε κουδουνάκια λόγο ότι το μέρος είναι πολύ ανοικτό ψηλά.
Αρχίζουμε να κυνηγάμε στην πλαγιά χαμηλά και στις λάκες ανάμεσα στα έλατα. Σχεδόν κάθε 50-100 μέτρα πουλί και σε 2 περιπτώσεις διπλά. Η συμπεριφορά τους διαφορετική άλλες δέχονταν φέρμα ,άλλες όχι , μία σε καθαρή μεριά με φτέρες δέχτηκε φέρμα γύρω στα 12 λεπτά μέχρι που μπήκα εγώ μπροστά στα σκυλιά και σηκώθηκε 15 εκατοστά από το πόδι μου σαν κότα, την πήρε ο φίλος μου με εξάρια.
Μετά από περίπου 700 μέτρα τίποτε απόλυτη ησυχία. Σηκώσαμε πιστεύω γύρω στα 12- 20 πουλιά, μαζί με διπλοσηκώματα, πήραμε στο χέρι 7 και 1 δεν βρήκαμε. Μετά από αυτό τελειώσαμε το κυνήγι νωρίς και γύρω στις μία ήμασταν σπίτι.
Καλή σας νύχτα .Πέππας Γ
Φωτογραφία τα αμύθητης αξίας δώρα
του καιρού και της θεάς Άρτεμης.

Click στην Φωτογραφία!!
Θεϊκά δώρα-Click to enlarge!
ΥΣ. Δοκίμασα και μία μικρή δανεική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ενός φίλου είναι το κάτι άλλο από απόψεως ευκολίας στο να βγάζεις φωτογραφίες, τα Χριστούγεννα σε κάποια προσφορά θα προσπαθήσω να πάρω και εγώ μία μικρή, είναι φοβερή ευκολία,την βάζεις στο PC και την κατεβάζεις αμέσως..

Ιωάννης Σκούφιας 19-11-2001
Γιώργο θα ήθελα να σε ρωτήσω τι υψόμετρο βρέθηκαν τα πουλιά και είχε τι έδαφος είχε; ρωτάω γιατί το Σ/Κ, στο νομό Ιωαννίνων, έψαξα στα Πωγώνια (Σαβ.) και στο κεντρικό Ζαγόρι (Κυρ.) 400μ έως 1000m και ενώ το έδαφος ήταν αρκετά υγρό δεν είδα μπεκάτσα (άκουσα μια μόνο).
Έχω απογοητευτεί γιατί ακόμα στην περιοχή δεν έχει το νερό που είχε άλλα χρόνια και ανησυχώ μήπως τα πουλιά πέρασαν και δεν τα 'κράτησε' ο τόπος, τι να κάνω περιμένω, αν και την επόμενη φορά θα τιμήσω τις πέρδικες.
Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω πια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ήταν αυτή που είχες (μάρκα, τύπος), γιατί έχει πολύ καλά αποτελέσματα και ενδιαφέρομαι και εγώ.
ευχαριστώ Γιάννης._
Γ.Πέππας 19-11-2001
Καλησπέρα Γιάννη,
η μηχανή ήταν η Fugifilm FinPiX A201.
Τα πουλιά ήταν σε υψόμετρο 1700 με 2000 περίπου μέτρα , ακριβώς κάτω από την αλπική ζώνη όπως ονομάζω εγώ τα καθαρά ψηλά , εκεί που αρχίζουν τα έλατα με τις φτέρες που είναι σαν λιβάδια. Το μέρος είχε υγρασία αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Πιστεύω ότι ήταν πουλιά υπό μετακίνηση και απλώς κάθισαν εκεί .
Θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις στο Μέτσοβο ψηλά !!! άκουσε με και σαν δεύτερη επιλογή τα Ζαγόρια ψηλά , άσε για αργότερα τα Πωγώνια με αυτές τις συνθήκες αφού βρέξει καλά.
Κάτι λίγα για τον Φασιανό τα έλαβες ?
Καλή σου νύχτα, Γιώργος
Ifix Tsentsen 19-11-2001
Agapitoi sinaderfoi...
Den tha ithela na miliso gia tin poiotita ton fotografion sas i opoia einai omologoymenos para poli ipsili. Eksaloy ayto to gnorizoyme oloi kala.
Parola ayta omos tha ithela na kano tin eksis paratirisi... Sinaderfoi, min ksexnate stin fotografia sas na yparxei kai ekeinos ston opoio xrostate to megalitero meros tis epityxias, kai opos katalabebete milao gia ton skilo sas...
Filika, Kwstas
Margaritis Mproumpis 19-11-2001
File Gianni,
exo plirofories oti brethikan poulia ekei pou ta epsaxna ego (Giftokampo) tin Tetarti-Pempti me ton xalasmo (kataigida). An thes perissoteres plirofories epikoinonise mazi mou.
Filika, Margaritis Mproumpis
Xanthi-Ioannina
Kostas Gritzalas19-11-2001
Λοιπον ..Σαββατο..ακουσαμε και εμεις τις περδικες..λογω καταιγιδας κατεβηκαμε τροχαδην..γινοταν χαλασμος..και ομοιως βρεθηκαμε προ μιας διαδηλωσης απο μπεκατσες στα ελατα..πηραμε μονο 3..αλλα βροχη ελατα πυκνα εμποδισαν το αποτελεσμα..σηκωθηκανε και 4 πουλια και στην αρχη εμεινα γιατι κυριολεκτικα εκει που ημουνα δεν περιμενα ποτε να βρω μπεκατσες....
Παντως τα πουλια ειναι ολα ψηλα.... Μεινανε λιγοι εξοδοι για περδικα.... Κ. Γκριτζαλας......
ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19-11-2001
Συναδελφοι γεια σας.
Ειμαι μπορω να πω απο τους πιο παλιους στο group και σας παρακολουθω τακτικα ασχετα αν δεν γραφω συχνα.
Θα κανω εναν απολογισμο της μεχρι τωρα κηνυγετικης περιοδου.Ασχολουμαι με ολα σχεδον τα θηραματα αλλα με ιδιαιτερη αγαπη για την περδικα.Φετος λοιπον ειναι η χειροτερη χρονια για το κυνηγι της περδικας στην ευρυτερη περιοχη μου.Τα πουλια ηταν λιγα και μαλλον εχουν αλλαξει λιγο τις συνηθειεσ τους.κυνηγω περδικα απο το 1986 και σε αντιθεση με πολλους πιστευω οτι το κυνηγι της κουραζει περισσοτερο το μυαλο παρα το σωμα(θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε αυτη την αποψη).
Αλλαξαν λοιπον τα πουλια τροπο συμπεριφορας ειδικα τοχαραμα μετα το λαλημα.Δεν εμειναν ποτε στο μερος που λαλησαν παρα μονο μια φορα και αυτη την φορα καναμε 4 πουλια.Περινεναμε οτι μετις βροχες θα ειναι καλλιτερα αλλα στις 4 τελευταιες εξοδους εγινε το ιδιο λαλημα και εξαφανισμα.
Κυνηγαμε με 3 παρα πολυ καλα σεττερ.Τωρα για τα αλλα θηραματα οι διπιστωσεις μεχρι τωρα ειναι οτι υπαρχει παρα πολυ τσιχλα σχεδον καθολου φασσα στα μερη που υπηρχε περυσι και πολυ λιγες μπεκατσες αν και σημερα με πληροφορησαν δυο φιλοι οτι σηκωσαν πολλα πουλια αφερμαρηστα.
Απο τριχωτα αρκετοι λαγοι και παρα πολλα αγριογουρουνα.Η παρεα ομως αν και εχει παει αρκετες φορες για γουρουνια =εχουμε ενα καλο σκυλο=δεν εχει κανει τιποτα γιατι ως συνηθως την τελευταια στιγμη ολο κατι στραβο γινεται.
Η περιοχη πουκυνηγαμε ειναι η βορεια μεσσηνια στα συνορα μετα τους νομους αρκαδιας και ηλειας. Αν καποιος απο το group τυχει να κατεβει προς τα εδω για κυνηγι και θελει να συναντηθουμε ας γραψει μηνυμα.
Παντως η παρεα μας απτοητη θα συνεχισει να ανακαλυπτει καινουργιους φυσικους παραδεισους και να ζει ξεχωριστες κυνηγετικες στιγμες ελπιζοντας να αποζημιωθει στο επομενο τριμηνο.
Θωμάς Μπατσέλας 19-11-2001
Συνάδελφοι
Η φετεινή χρονιά,μέχρι τώρα,είναι η χειρότερη χρονιά για τις μπεκάτσες.Η ξηρασία είναι φοβερή,ούτε οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν αρκετές.Αν δεν βρέξει 1-2 εβδομάδες αρκετά,δεν θα είναι καθόλου καλή χρονιά,τουλάχιστον στην Βόρειο Ελλάδα.
Ο φίλος ο Πέππας είναι πολύ τυχερός που είδε τόσες πολλές.Πρέπει στο σημείο που βρήκες τις μπεκάτσες αγαπητά συνάδελφε να είχε κάποια πηγή ή το μέρος να είναι πολύ υγρό για να είναι μαζεμένες όλες μαζί. Στα γνωστά μπεκατσοτόπια αυτής της εποχής δεν υπάρχει πουλί.
Απολογισμός μετά απο εξαντλητικό περπάτημα 6 ωρών καθημερινά:
Το προηγούμενο Σ/Κ (3-4/11) βρήκαμε 4 και πήραμε τις4.
Το Σ/Κ (17-18/11) βρήκαμε 5 και πήραμε τις 3. Μια βροχή (μάλλον πολλές) θα μας σώσει
Θωμάς Μπατσέλας
Kostas Gritzalas20-11-2001
φιλε Δημητρη..κυνηγαω αποκλειστικα περδικα και μετα μπεκατσα..και επειδη ο πατερας μου κυνηγα μονο περδικα θα σου πω το εξης..οντως τα πουλια εχουν αλλαξει συμπεριφορα..ειναι γεγονος..παιρνουν φτερο και πανε 5 πλαγιες πιο εκει..δεν λαλαν..λαλαν και αμεσως του δινουνε..βροχες ξερα ..αερας..τα ιδια και εμεις μετα τις βροχες παιρναμε τις κορφες και αυτεσ ..πηγαινανε στα πυκνα...τι να πεις
..φετος ειμαστε λιγο πιο κατω απο το περυσινο νουμερο...αλλα αν σκεφτεις οτι ΟΛΕΣ τις Τεταρτες και τα Σαβ.κυνηγαμε περδικα και μολις περασαμε τις 20...ειναι για κλαματα ..και με σκυλια αντοχης ..και ποδια αντοχης... τι να πω...
Τσιχλες..περισσοτερες απο περυσι... Βροχες ικανοποιητικες...το εδαφος ειναι μια χαρα..και θα σας πω οτι σε μερος της Ευβοιας την Κυριακη φιλοι λαγαδες του πατερα μου σηκωσανε 40-50 μπεκατσες...σε δυο ωρες...ατομα σοβαρα..που δεν λεν ψεματα..τωρα και εμεις βρηκαμε γυρνωντας απο τις περδικες πολλα πουλλια(Μπεκατσες) και σε μερος οπως λεει ο Πεππας κατω απο την Αλπικη ζωνη..τα πουλια ειναι ακομα πολυ ψηλα..και ειναι περασματα..δεν εχουν κατσει ακομα..μετακινουνται.. Κ. Γκριτζαλας..
Υ.Σ. οι εκτιμησεις ειναι παντα προσωπικες..τις αναφερω χωρις να διεκδικω ποτε το αλαθητο..!!
Κ.Θεοδωρόπουλος 20-11-2001
Γιώργο,
Τα πουλιά σε ποιά περιοχή τα βρήκατε? Πελοπόνησσο η Στερεά?
Φιλικά, Κ.Θεοδωρόπουλος
Γ.Πέππας 20-11-2001
Oι συνήθειες της Πέρδικας

Υπάρχει και στο "ΒΗΜΑ"

(Για τον Κώστα)..Τα πουλιά τα βρήκαμε Στερεά.
Πέππας Γ


Margaritis Mproumpis 20-11-2001
Agapite k.Kosta,
ego eimai neos sxetika kinigos parolayta asxoloumai kirios me to kinigi tis perdikas.
Ego den exo paratirisei mexri tora polla mpouloukia me sinitheies diaforetikes apo aytes pou perigrafetai ta perissotera simperiferontai kapos etsi den lallan,lallan kai pernoun ftero,einai sta pikna ktl
Thimammai xaraktiristika prin 2 xronia otan pigame se ena meros pou xerame oti krataei 2 kala mpouloukakia to ena apo ayta itan polli konta ston dromo pou stamatouse to aytokinito.Stamatame kai perimenoume na lallisoun fonazoun stamatan gia ligo kai petan pernan pano apo ta kefalia mas kai emeis tis koitame ekpliktoi stamatan stin pigi pou brisketai apo kato mas kai meta apo ligo xanafonazoun petan kai xanontai sta gkremia!!!!
Filika, Margaritis Mproumpis
Γιώργος Χριστοδούλου 21-11-2001
Επιστημονικός συνεργάτης της Ζ΄ Κ.Ο. Θεσσαλίας

Προσαρμογή των συνηθειών της πέρδικας

Υπάρχει και στο "ΒΗΜΑ"


Πίσω Προηγούμενη σελίδα!]   [Επόμενη Σελίδα! Επόμενη σελίδα