Το Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών

    Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών κατασκευάσθηκε από το Σύλλογο, πριν από έναν αιώνα, στην ίδια ακριβώς τοποθεσία και θέση που βρίσκεται και σήμερα, επί προεδρίας του Ιωάννη Καρπέτη. Από τότε μέχρι και σήμερα το μικρό αυτό εκκλησάκι είναι σημείο συνάντησης των κυνηγών του νομού μας, ψυχαγωγίας των ίδιων και των οικογενειών τους, τόπος περισυλλογής και κατάνυξης, αλλά και τόπος τέλεσης παλαιότερα σπουδαίων σκοπευτικών αγώνων με εξαίρετες συμμετοχές σκοπευτών και αξιόλογες επιδόσεις.
    Σε καταγεγραμμένη εξιστόρησή του για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών, το 1998, ο παλιός κυνηγός Αλέκος Κωσταντόπουλος αναφέρει:

«Το όμορφο παραδοσιακό εκκλησάκι το έκτισαν ο Κωσταντίνος Κωσταντόπουλος (είναι ο πατέρας του Αλέκου Κωσταντόπουλου), ο Χρίστος Χριστομάνος (πατέρας γνωστών εργολάβων της περιοχής μας), ο Κώστας Δημουλάς και ο Κώστας Βαζούκης. Η πρόσβαση εκείνη την εποχή στον ΄Αγιο Γεώργιο Κυνηγών γίνονταν με δύο τρόπους, με κάρα, που η διαδρομή ήταν περίπου τρεις ώρες και με ένα καϊκι του Κυπριανού, το οποίο είχε αφετηρία τα παλιά ψαράδικα και το οποίο αγκυροβολούσε στον όρμο του Αγίου Γεωργίου και κατόπιν οι επιβάτες αποβιβάζονταν από το καϊκι με βάρκες. ΄Ηταν ολόκληρο ταξίδι τότε η διαδρομή ως τον ΄Αγιο Γεώργιο, να φανταστείτε ότι το 1925 ένα γκρουπ εκδρομέων προς τον ΄Αγιο Γεώργιο, στην περιοχή «Δόντια», έπεσε θύμα ληστών…».
    Ανατρέχοντας στα πρακτικά συνεδριάσεων του Συλλόγου της 3ης και 23ης Μαϊου 1951, διαβάζουμε:
«το Διοικητικό Συμβούλιο επί προτάσεως του προέδρου (Ν. Τζανή), περί οργανώσεως εκδρομής αποφασίζει όπως η εκδρομή γίνη εις τον ΄Αγιο Γεώργιο των Κυνηγών την 27ην του μηνός Μαϊου ημέραν Κυριακήν. Επίσης λαμβάνεται απόφασις όπως ελαιοχρωματισθεί η εκκλησία και το καταφύγιον. Ομοίως αποφασίζεται όπως αγορασθούν 500 πεντακόσια δισκία προς οργάνωσιν αγώνων κατά δισκίων. Επίσης όπως αγορασθεί μία λαμαρίνα ως προφυλακτική του μηχανήματος εκτοξεύσεως των δισκίων. Ακολούθως εκλέγεται οργανωτική Επιτροπή της εκδρομής, των κάτωθι: 1) Ζήση Σέγκλια 2) Ιωάννου Λαμπαδάρη 3) Κωσταντίνου Καρπέτη 4) Αθανασίου Κουντουβά 5) Δημητρίου Τζαμτζή κτηματομεσίτου και 6) Θωμά Χαραλάμπους».
Επίσης λαμβάνεται απόφασις όπως κατά την εκδρομήν της 27ης προσκληθή και ο Δασάρχης δια του οποίου να γνωστοποιήται η τέλεσις αγώνων δια κυνηγετικών όπλων. Αποφασίζεται όπως αγορασθεί εις αμνός προς περιποίησιν των ξένων προσκεκλημένων. Λαμβάνεται απόφασις αθλοθετήσεως των αγώνων της εκδρομής της 27ης τρέχ. των κάτωθι ειδών: 1) ενός εγκρεμού ωρολογίου 2) ενός υδροδοχείου και 3) ενός κυνηγετικού σουγιά».
    Στο εκκλησάκι αυτό έχουν γίνει κατά καιρούς και πολλά βαπτίσια παιδιών των κυνηγών. Διαβάζουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 25ης Μαϊου 1956:
«Ο πρόεδρος Ν. Στρατηγόπουλος θέτει υπ΄ όψη την ημερομηνία της τελέσεως της ετησίας εορτής εις ΄Αγιον Γεώργιον κυνηγών την 3-6-56 ημέραν Κυριακήν και προτείνει όπως κατά την ημέραν ταύτην γίνει και η βάπτισης του θήλεως βρέφους, της υπό του Συλλόγου βαπτισθείσας, Αρτέμιδας θυγατρός Ιωάννη Καρπέτη. Το συμβούλιον αποφασίζει όπως η εις ΄Αγιον Γεώργιον των Κυνηγών ετήσια εορτή τελεσθή την ως άνω ημερομηνίαν και ορίζει επιτροπήν εν των Ιωάν. Βλάμτσα, Ανδρέα Καρατζή και Γεωργίου Καρμίρη οίτινες θέλουν φροντίση και δια τα σχετικά με την βάπτισιν». Σε επόμενο συμβούλιο της 12ης Ιουνίου 1956 ο πρόεδρος υποβάλλει «κατάστασιν της επιτροπής ως προς τα γενόμενα εις αυτήν έξοδα δια την εις Αγ. Γεώργιον Κυνηγών τελεσθείσα εορτήν του ομίλου άτινα έχουσι ως εξής:
Α) Ως προς την εορτήν…
Β) Ως προς την βάπτισιν: Δια αγοράν βαπτιστικών δρχ. 250, δια αγοράν 1 σταυρού δρχ. 150, εις ιερέα δρχ. 50. Σύνολον δρχ. 450».

    Εδώ και πάνω από μισό αιώνα στον ΄Αγιο Γεώργιο Κυνηγών έχει καθιερωθεί και γίνεται μνημόσυνο στη μνήμη παλαιών προέδρων – μελών του Δ.Σ. του Κ.Σ. Βόλου καθώς και μελών του Συλλόγου που έχουν αφήσει τον κόσμο αυτό. Η θρησκευτική αυτή εκδήλωση οργανώνεται ανάλογα από τα εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου. Με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του Κ.Σ. Βόλου οι σκοπευτικοί αγώνες που γίνονταν στο εκκλησάκι την ημέρα της γιορτής των κυνηγών, σταμάτησαν να γίνονται εκεί (η περιοχή έχει πλέον οικοδομηθεί) και γίνονται με τη συμμετοχή πολλών σκοπευτών και κυνηγών στο Σκοπευτήριο του «Κενταύρου Αγριάς». Για να μην ξεχαστούν όμως οι μνήμες και οι παραδόσεις των κυνηγών κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής ακούγονται λίγες τουφεκιές και βετεράνοι κυνηγοί και νέοι σημαδεύουν πήλινους στόχους που εκτοξεύονται «για το καλό».

    Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου συνεχίζοντας την παράδοση αυτή έχει προγραμματίσει φέτος το ετήσιο μνημόσυνο και τη γιορτή των κυνηγών για την Κυριακή 28 Ιουλίου. Οι κυνηγοί με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους είναι καλεσμένοι από το Δ.Σ. να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία και μετά θα απολαύσουν εκλεκτούς μεζέδες που θα ετοιμάσει ο Συνεταιρισμός Γυναικών της Νέας Αγχιάλου, κάτω από τη σκιά του πανέμορφου ξύλινου στέγαστρου, που με δαπάνες του ο Σύλλογος ανέγειρε πριν λίγες μέρες στον αύλειο χώρο του ιερού ναού.

Μαρία Στυλιαρογιάννη
Μέλος του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου