ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ξενοφώντος & 2ας Νοεμβρίου – Κτίριο Τ.Ε.Ε. - Βόλος, ΤΚ:38221
Τηλ.: 04210-24783 - Φαξ: 04210 39007

Ιστορική αναφορά στο Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου την προπολεμική εποχή.

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουλίου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου διοργάνωσε σκοπευτικούς αγώνες, στα πλαίσια της γιορτής που κάθε χρόνο πραγματοποιεί στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών. Παλιότερα οι σκοπευτικοί αγώνες γίνονταν στον περίβολο του μικρού ναού. ΄Ομως εδώ και λίγα χρόνια, λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής, οι αγώνες πραγματοποιούνται στο σκοπευτήριο του Κενταύρου Αγριάς. Ωστόσο την ημέρα της γιορτής στον ΄Αη – Γιώργη βετεράνοι κυνηγοί και νεώτεροι δίνουν ένα συμβολικό αγώνα, έτσι για το καλό, για να μην ξεχαστούν οι μνήμες.
Η φετεινή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου, γίνεται αφορμή για μια μικρή αναφορά στην πλούσια σκοπευτική ιστορία του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

   Στην προπολεμική εποχή το Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου ήταν συνυφασμένο με τους κυνηγούς και με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου.
    Ο πρώτος πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, ο αείμνηστος Μαργαρίτης Αποστολίδης, ανήγειρε και δώρισε στον Σύλλογο το Σκοπευτήριο του Αναύρου το οποίο αργότερα, υπό την προεδρία του Αλφρέδου Βιανέλλι, εξασφάλισε υπολογίσιμη περιουσία σε όπλα κάθε είδους και ανέδειξε Πανελλήνιους πρωταθλητές στη σκοποβολή, με σημαντικότατες διακρίσεις και στα Βαλκάνια.
    Το Σκοπευτήριο αυτό, κράτησε για δεκαετίες ολόκληρες ζωηρότατο το ενδιαφέρον των κυνηγών και των σκοπευτών. ΄Ηταν πάρα πολλοί οι νέοι, αλλά και οι νέες εκείνης της εποχής, από τη σχολική ακόμη ηλικία, που πέρασαν από το Σκοπευτήριο με μοναδικές επιτυχίες σε πανελλήνια κλίμακα.
   Στην τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» στις 10.9.1976 ο αείμνηστος Γιώργος Θωμόπουλος, έφορος του Σκοπευτηρίου, διηγείται:
«Το Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού, βρισκόταν στον ΄Αναυρο, εκεί που είναι σήμερα το Β΄ Γυμνάσιο αρρένων και για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε το κέντρο ασκήσεως εκατοντάδων σκοπευτών και κυνηγών και το εντευκτήριό τους. Δυστυχώς, ο πόλεμος εσήμανε και για το δοξασμένο σκοπευτήριο το τέλος. Οι γερμανοί με έδεσαν και πήραν τα όπλα του Σκοπευτηρίου. Οι γιατροί πήραν τις βιτρίνες με τα ωραία ταριχευμένα πουλιά και έδωσαν μάλιστα και αποδείξεις. Και οι δικοί μας συμπλήρωσαν τη λεηλασία. Ακόμη και τα θαυμάσια κάδρα και οι γκλίτσες που είχε δωρήσει ο μακαρίτης Βιανέλλη πλιατσικολογήθηκαν. Τα πάντα ρημάχθηκαν και το Σκοπευτήριο έσβησε. ΄Ετσι έλειψε μια ιστορική γωνιά του Βόλου και έμειναν οι αναμνήσεις».
Επίσης στον «Ταχυδρόμο» της 1ης Σεπτεμβρίου 1976, ο παλαιότερος στη ζωή τότε κυνηγός Παναγής Φλωριάς, 95 ετών, θυμάται:
« Στις 8 Ιουνίου 1930 είχαν γίνει στην Αθήνα Πανελλήνιοι σκοπευτικοί αγώνες στους οποίους είχαν λάβει μέρος πάνω από τριάντα ομάδες κυνηγετικών συλλόγων της χώρας και στρατιωτικών μονάδων. Και στους αγώνες εκείνους επέτυχε πρώτη νίκη στο πολεμικό μάνλιχερ η ομάδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου υπό τους Αλφρέδο Βιανέλλι, τότε πρόεδρο, Νίκο Στρατηγόπουλο, γενικό γραμματέα, Ιωάννη Λαμπαδάρη, Παναγή Φλωριά και Γ. Τζαμτζή, με αναπληρωματικό τον Ν. Τζανή.
Ο Βόλος επανηγύρισε τότε τη θριαμβευτική επιτυχία και όταν επέστρεψαν οι νικηταί εδώ τους υποδέχθηκε στην παραλία με επικεφαλής τη Φιλαρμονική. Σκοπευτικοί αγώνες γίνονταν εδώ και με τους άγγλους του στόλου και πάντα επρώτευε η ομάδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου».

    Στο Σκοπευτήριο ασκούνταν και γυναίκες στη σκοποβολή, διδασκόμενες από καλούς και επιδέξιους κυνηγούς. Η κόρη του αείμνηστου εφόρου του Σκοπευτηρίου μετά το 1932, οπότε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Βόλο, Γιώργου Θωμόπουλου από τη Μιτζέλα, η Φωτεινή Θωμοπούλου – Κορομπίλη ήταν η δεινότερη σκοπεύτρια. Πάλι από τον « Ταχυδρόμο» της 1ης Σεπτεμβρίου 1976, διαβάζουμε:
«Η γυναίκα του (εννοεί του Γ. Θωμόπουλου), έπαιρνε κι αυτή τα όπλα και εσκόπευε. Και όσο για το μικρότερο παιδί τους, τη Φωτεινή, αυτή εξελίχθηκε στη δεινότερη σκοπεύτρια. Χέρι πολύ γερό σ΄ όλων των ειδών τα όπλα. ΄Η μάλλον χέρια δεινά, διότι η Φωτεινή Θωμοπούλου (σήμερα κ. Κορομπίλη), εσκόπευε και με το αριστερό. Αληθινό «διαολάκι», όπως την έλεγαν οι μεγαλύτερες σκοπεύτριες, από τις οποίες έπαιρνε πάντα την πρωτιά. Πάντα πρώτη σε όλα τα αγωνίσματα. Και θα είχε ασφαλώς μεγαλύτερη εξέλιξη και διεθνή αναγνώριση, αν ο πατέρας της, της επέτρεπε να λάβη μέρος και σε αγώνες εκτός Ελλάδος. Αλλά ούτε άδεια θήρας δεν της επέτρεπε να αποκτήσει και όσες φορές κυνηγούσε «σκαστή» ήταν. Άλλες κοπέλες ακούν τα μπαμ και μπουμ και αναταράζονται. Αυτή ακούει και αναγαλιάζει. Τόσο αγαπάει τα όπλα και τη σκοποβολή και το κυνήγι. ΄Ετσι αν επιδίδονταν πιο συστηματικά, θα έφτανε κι αυτή τον πατέρα της που κουβαλούσε τα κυνήγια από τη Μιτζέλα στον Βόλο με το καϊκι στιβαγμένα μέσα σε κόφες. Τόσα πολλά ήταν.
Το «διαολάκι» της οικογένειας Θωμοπούλου επιδίδονταν στη σκοποβολή με όλων των ειδών τα όπλα. Με καραμπίνα τύπου μάνλιχερ, με καραμπίνα ακριβείας, με πιστόλι Μπερέτα, Σμιθ και Γκόλτς και με κυνηγετικό δίκαννο. Στους αγώνες του 1938 μεταξύ των ομάδων του Κυνηγετικού και του Στόλου, η Φωτεινή Θωμοπούλου, είχε λάβει μέρος με μάνλιχερ.

   Στο κυνηγετικό περιοδικό «Κυνηγετικά νέα» του Ιουνίου 1939, που εκδίδονταν στην Αθήνα, διαβάζουμε:
«Εις το Εθνικόν Σκοπευτήριον Υμηττού της Πανελληνίου Σκοπευτικής Εταιρείας, ετελέσθησαν οι ετήσιοι Πανελλήνιοι Σκοπευτικοί αγώνες, παρουσία πάντων των επισήμων. Παρέστησαν άπασαι αι στρατιωτικαί, ναυτικαί, αεροπορικαί και αθλητικαί Αρχαί ως και οι Υπουργοί. Πρόεδρος της Αγωνοδίκου Επιτροπής ωρίσθη ο Διοικητής της Στρατ. Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος κ. Ναπολ. Μπατάς. ΄Επαθλα προσέφερον, το Υπουργείον Στρατιωτικών, Ναυτικών, Αεροπορίας, ή σχολή Ευελπίδων, η Σ.Κ.Ο.Ε, η Π.Σ.Ε και άλλοι. Τα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:
Τυφέκιον Ελεύθερον ακριβείας των 22 από 30μ. Μετέχον 14
Α΄). Χρυσοχού, Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 192, κύπελλονΕΛΠΑ
Β΄). Τζαμτζής, Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 190, κύπελλον ΕΛΠΑ
Γ΄). Π. Ραζέλος, επισμηναγός υπουργείον Αεροπορίας, επιτυχίαι 189.

Τυφέκιον τύπου Υπουργείου Παιδείας των 22 από 50μ. Μετέσχον 31
Α΄) Καλής Ι., Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 180, κύπελλον υπουργείου Παιδείας
Β). Μελαχρινός Β.,Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 177, κύπελλον υπουργείου Παιδείας
Γ΄). Βαλέτας Ηλ., Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, επιτυχίαι 176, κύπελλον υπουργείου Παιδείας

Τυφέκιον ελεύθερον ακριβείας των 22 από 100μ. Μετέσχον 20.
Α΄). Χρυσοχού Κ. Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 192, έπαθλον υπουργείου Στρατιωτικών
Β΄). Ευσταθίου Ν., Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, επιτυχίαι 188, έπαθλον υπουργείου Στρατιωτικών
Γ). Μελαχρινός Β. Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 188, έπαθλον υπουργείου Στρατιωτικών

Στρατιωτικόν τυφέκιον Μάνλιχερ από 300μ. ομαδικόν και ατομικόν.
Α). Oμάς Σχολής Ευελπίδων, επιτυχίαι 744, έπαθλον Σχολής Ευελπίδων, έπαθλον τριετές Πανελλην. Σκοπευτ. Εταιρείας. Μέλη (Μουτούσης, Ζαλοκώστας, Ρογκάκος, Μεταλινός, Νικήτας).
Β). Ομάς μικτή β. Ναυτικού, επιτυχίαι 739. Μέλη (Αθανασούλας, Σολιώτης, Νικολαϊδης, Αβραμίδης, Καγιάφας).
Γ). Ομάς Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου. Μέλη (Τζαμτζής, Χρυσοχού, Καλής, Παπαγεωργίου, Καρπέτης).

Τυφέκιον Μάνλιχερ από 300μ.
Βήχος Γ. Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου166 και Καλής Κυνηγετ. Συλλόγου Βόλου 159 μη επιτυχόντες το ορισμένον όριον επιτυχιών.

Τους αγώνες ετίμησε δια της παρουσίας του η Α.Μ. ο Βασιλέας.

   Η ιστορία των σκοπευτών του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Σημαντικότατες είναι οι διακρίσεις τους και πολλά τα κύπελλα και τα μετάλλια που βρίσκονται στα γραφεία του Συλλόγου μας.