ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ξενοφώντος & 2ας Νοεμβρίου – Κτίριο Τ.Ε.Ε. - Βόλος, ΤΚ:38221
Τηλ.: 24210-24783 - Φαξ: 24210 39007

Home  
Από τα αρχεία του Συλλόγου μας!


Ιστορική αναφορά στο Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου

    Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου ιδρύθηκε το 1904. Πρώτος του Πρόεδρος ο αείμνηστος Μαργαρίτης Αποστολίδης, ο οποίος ανήγειρε και δώρισε στον Σύλλογο το Σκοπευτήριο του Αναύρου, το οποίο αργότερα, υπό την προεδρία του Αλφρέδου Βιανέλλι, εξασφάλισε υπολογίσιμη περιουσία σε όπλα κάθε είδους και ανέδειξε Πανελλήνιους πρωταθλητές στη σκοποβολή.

    Στη συνέχεια, τη δεκαετία 1030-1940, ιδρύθηκαν άλλοι δύο Κυνηγετικοί Σύλλογοι. ΄Οπως πληροφορούμαστε από σχετικό δημοσίευμα (Εφημερίδα Ταχυδρόμος «από τα περασμένα και αξέχαστα» με τίτλο «Παλιοί κυνηγοί του Βόλου» - Κυριακή 29 Αυγούστου 1976), «τη δεκαετία 1930-1940 εκτός από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου, υπήρχε και η Ένωση Κυνηγών «Αετός», της οποίας πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Αρτινός. Και σαν να μην έφταναν τα δύο αυτά σωματεία, επιχειρήθηκε αργότερα η ίδρυση ενός τρίτου, της Φιλοθηραματικής Ενώσεως, ώσπου τον Μάιο του 1940 τα τρία σωματεία συμπτύχθηκαν σε ένα. Στις πρώτες αρχαιρεσίες του ενιαίου σωματείου είχε πλειοψηφήσει ο κ. Αρτινός, αφού άλλωστε ο «Αετός ήταν πανίσχυρος και αριθμούσε το 1938 1.260 μέλη» Τον κ. Ι. Αρτινό ανεδείκνυε στην προεδρία του «Αετού», η αγάπη της μεγάλης πλειονότητας των κυνηγών, αλλά και η δραστηριότητά του. Στο ενεργητικό του οφείλεται η κατασκευή του καταφυγίου στον Κατήραγα, η ίδρυση μουσείου βαλσαμωμένων πτηνών και η κινητοποίηση για τα πλείστα όσα ζητήματα σχετικά με τα κυνηγοτόπια, τα κυνηγετικά όπλα, την εξολόθρευση των επιβλαβών, τη δίωξη των λαθροθήρων κ.λ.π. Κοντά σε αυτά και η διοργάνωση εκδρομών και αγώνων». Για το Μουσείο ταριχευμένων πτηνών ο γενικός γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Δ. Φαλιάς, έγραφε το 1940 στο περιοδικό «Κυνηγετικά Νέα»:
«Το Μουσείο Πτηνών αποτελεί αγλάϊσμα και υπερηφάνειαν του κυνηγετικού κόσμου Βόλου. Εμπλουτίσαμεν τα γραφεία της Ενώσεως με Μουσείον Πτηνών, τοποθετήσαντες περί τα 50 διάφορα πτηνά. Προσέρχονται δε καθ΄ εκάστην πολίται και προς παντός μαθηταί θαυμάζοντες ταύτα και πειραματιζόμενοι εις τα μαθήματά των. Ο καταρτισμός του Μουσείου τούτου είναι αποκλειστικόν έργον και φροντίς του επί εξαετίαν εκλεγομένου ως προέδρου κ. Ι. Αρτινού. Ένα ακόμη μικρό Μουσείο, μια βιτρίνα με ταριχευμένα πουλιά, διατηρεί και στο σπίτι του ο κ. Αρτινός. ΄Ομορφα πολύχρωμα πουλιά ανάμεσα στους όμορφους ζωγραφικούς πίνακες που έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος παλαίμαχος κυνηγός». (Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει πιστή αντιγραφή της καθαρεύουσας, με αποτύπωση της περισπωμένης, των πνευμάτων, των υποδιαστολών και έτσι σίγουρα τα κείμενα που είναι σε πλάγια γραφή χάνουν από την αξία τους…)

    Ο Σύλλογός μας, ήταν κάτοχος και του Σκοπευτηρίου του Αναύρου, από το οποίο αναδείχθηκαν ικανότατοι σκοπευτές με σημαντικότατες διακρίσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
«Το Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού, βρισκόταν στον ΄Αναυρο, εκεί που είναι σήμερα το Β΄ Γυμνάσιο αρρένων και για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε το κέντρο ασκήσεως εκατοντάδων σκοπευτών και κυνηγών και το εντευκτήριό τους. Δυστυχώς, ο πόλεμος εσήμανε και για το δοξασμένο σκοπευτήριο το τέλος. Οι γερμανοί έδεσαν τον Θωμόπουλο (έφορο του Σκοπευτηρίου) και πήραν τα όπλα του Σκοπευτηρίου. Οι γιατροί πήραν τις βιτρίνες με τα ωραία ταριχευμένα πουλιά και έδωσαν μάλιστα και αποδείξεις. Και οι δικοί μας συμπλήρωσαν τη λεηλασία. Ακόμη και τα θαυμάσια κάδρα και οι γκλίτσες που είχε δωρήσει ο μακαρίτης Βιανέλλη πλιατσικολογήθηκαν. Τα πάντα ρημάχθηκαν και το Σκοπευτήριο έσβησε. ΄Ετσι έλειψε μια ιστορική γωνιά του Βόλου και έμειναν οι αναμνήσεις». (Εφημερίδα Ταχυδρόμος 10.9.1976, από τις αναμνήσεις του αείμνηστου Γιώργου Θωμόπουλου, εφόρου του Σκοπευτηρίου).

    Στα «Κυνηγετικά νέα» του Ιουνίου 1939 διαβάζουμε:
«Εις το Εθνικόν Σκοπευτήριον Υμηττού της Πανελληνίου Σκοπευτικής Εταιρείας, ετελέσθησαν οι ετήσιοι Πανελλήνιοι Σκοπευτικοί αγώνες, παρουσία πάντων των επισήμων. Παρέστησαν άπασαι αι στρατιωτικαί, ναυτικαί, αεροπορικαί και αθλητικαί Αρχαί ως και οι Υπουργοί. Πρόεδρος της Αγωνοδίκου Επιτροπής ωρίσθη ο Διοικητής της Στρατ. Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος κ. Ναπολ. Μπατάς. ΄Επαθλα προσέφερον, το Υπουργείον Στρατιωτικών, Ναυτικών, Αεροπορίας, ή σχολή Ευελπίδων, η Σ.Κ.Ο.Ε, η Π.Σ.Ε και άλλοι. Τα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:
Τυφέκιον Ελεύθερον ακριβείας των 22 από 30μ. Μετέχον 14
Α΄). Χρυσοχού, Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 192, κύπελλονΕΛΠΑ
Β΄). Τζαμτζής, Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 190, κύπελλον ΕΛΠΑ
Γ΄). Π. Ραζέλος, επισμηναγός υπουργείον Αεροπορίας, επιτυχίαι 189.

Τυφέκιον τύπου Υπουργείου Παιδείας των 22 από 50μ. Μετέσχον 31
Α΄) Καλής Ι., Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 180, κύπελλον υπουργείου Παιδείας
Β). Μελαχρινός Β.,Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 177, κύπελον υπουργείου Παιδείας
Γ΄). Βαλέτας Ηλ., Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, επιτυχίαι 176, κύπελον υπουργείου Παιδείας

Τυφέκιον ελεύθερον ακριβείας των 22 από 100μ. Μετέσχον 20.
Α΄). Χρυσοχού Κ. Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 192, έπαθλον υπουργείου Στρατιωτικών
Β΄). Ευσταθίου Ν., Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, επιτυχίαι 188, έπαθλον υπουργείου Στρατιωτικών
Γ). Μελαχρινός Β. Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, επιτυχίαι 188, έπαθλον υπουργείου Στρατιωτικών

Στρατιωτικόν τυφέκιον Μάνλιχερ από 300μ. ομαδικόν και ατομικόν.
Α). Oμάς Σχολής Ευελπίδων, επιτυχίαι 744, έπαθλον Σχολής Ευελπίδων, έπαθλον τριετές Πανελλην. Σκοπευτ. Εταιρείας. Μέλη (Μουτούσης, Ζαλοκώστας, Ρογκάκος, Μεταλινός, Νικήτας).
Β). Ομάς μικτή β. Ναυτικού, επιτυχίαι 739. Μέλη (Αθανασούλας, Σολιώτης, Νικολαϊδης, Αβραμίδης, Καγιάφας).
Γ). Ομάς κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου. Μέλη (Τζαμτζής, Χρυσοχού, Καλής, Παπαγεωργίου, Καρπέτης).

Τυφέκιον Μάνλιχερ από 300μ.
Βήχος Γ. Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου166 και Καλής Κυνηγετ. Συλλόγου Βόλου 159 μη επιτυχόντες το ωρισμένον όριον επιτυχιών.
Τους αγώνες ετίμησε δια της παρουσίας του η Α.Μ. ο Βασιλέας.

    Πολλές και ποικίλες ήταν οι δραστηριότητες του Συλλόγου όλη αυτή την 100ετία. Το πλούσιο και ιστορικό αρχείο όμως του Συλλόγου καταστρέφεται το έτος 1960 (στη συνεδρίαση της 6.12.1960 αποφασίζεται η καταστροφή του αχρήστου αρχείου του συλλόγου, οικονομικής και Διοικητικής φύσεως, μέχρι και το τέλος του έτους 1955). Ελάχιστα έγγραφα από τα εκατοντάδες χειρόγραφα σώζονται…
    Διαβάζω αυτόν τον καιρό, με μεγάλη προσοχή διασωθέντα έγγραφα, πρακτικά Διοικητικών συμβουλίων, πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων και δημοσιεύσεις στον τοπικό ημερήσιο τύπο και σε κυνηγετικά περιοδικά εκείνης της εποχής, καταγράφω αυτά τα στοιχεία και προσπαθώ να τα διασταυρώσω με μνήμες παλιών κυνηγών. Επίσης προσπαθώ να συλλέξω παλιές φωτογραφίες και υλικό, ώστε αυτό να εμπλουτίσει αυτήν την καταγραφή. Πολύτιμος συμπαραστάτης ο κ. Δημήτρης Καρδάσης, πρόεδρος του Συλλόγου κατά τις τελευταίες 2 διετίες και νυν αντιπροέδρος, ο οποίος στήριξε από την αρχή αυτή τη πρωτοβουλία παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.
    Από την εποχή εκείνη που σε πρωτόκολλα παραδόσεως και παραλαβής των Διοικήσεων αναφέρονταν ως περιουσία του Συλλόγου «εν υάλινον στήριγμα κονδυλοφόρων μετά 2 κονδυλοφόρων, μία ράβδος εκ τριών τεμαχίων καθαρισμού όπλων, μία σφυρίκτρα νικελέ, ένα κουδούνι γραφείου…» πέρασαν πολλά χρόνια. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου ήταν πάντα ο μεγαλύτερος κυνηγετικός σύλλογος στο νομό (σήμερα αριθμεί 2.550 μέλη).
Κληρονόμησε και απέκτησε σεβαστή περιουσία, την οποία οι εκάστοτε Διοικήσεις διαχειρίσθηκαν χρηστά.

    Η εκατόχρονη ιστορία του, οι καλές και οι κακές στιγμές του θεωρώ ότι είναι καιρός να παρουσιασθούν συγκεντρωμένες σε μία έκδοση. Δεν είμαι ούτε ιστορικός, ούτε φιλόλογος. Αυτή η καταγραφή όμως είναι μία αρχή να βρεθεί συγκεντρωμένο το πολύτιμο αυτό ιστορικό υλικό και γιατί όχι, αργότερα, να αποτελέσει με την βοήθεια ειδικών έκδοση του Συλλόγου μας.

Μαρία Στυλιαρογιάννη, κοσμήτωρας του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου