Ο ΦΑΣΙΑΝΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το Κυνήγι τους

ΑΛΛΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

ΟΙ ΠΕΡΔΙΚΕΣ

H ΜΠΕΚΑΤΣΑ

ΤΟ ΟΡΤΥΚΙ

Η ΦΑΣΣΑ

ΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ

  ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΜΠΕΚΑΤΣΙΝΙ

    ΠΑΠΙΑ

ΥΔΡΟΒΙΑ
ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ
ΜΠΕΚΑΤΣΙΝΙΑ

ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ

Φασιανός (Phasianus colchicus).
Τάξη (galliformes).
Οικογένεια ( Phasianidae) Φασιανίδαι.
Φασιανός     Σήμα κατατεθέν αυτού του πουλιού είναι η πολύ μακριά και μυτερή ουρά. Πολύχρωμο και πλουμιστό το αρσενικό , πιο λιτό στην εμφάνιση το θηλυκό.
    Τον περασμένο αιώνα φώλιαζαν Φασιανοί στην Μακεδονία , στην Εύβοια , στην Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και στην Αττική.Σήμερα ο αυτόχθων πληθυσμός του επιδημητικού αυτού είδους, πολύ περιορισμένος, επιβιώνει μόνο στο Δέλτα του Νέστου, στο παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν όπου απαντιούνται λίγες εκατοντάδες άτομα.
    Οι φασιανοί του Νέστου αποτελούν υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και αγρίου πληθυσμού του είδους , δεν πρόκειται δηλαδή για απελευθερωμένα πουλιά [που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και που βρίσκονται σε άλλα μέρη. Οι άγριοι Φασιανοί είναι πολύ όμοιοι με τους ήμερους , μολονότι σκουρότεροι και πιο μικροί σε μέγεθος. Επίσης, δεν έχουν το λευκό "κολάρο" των ήμερων πουλιών.
    Ο αρσενικός έχει μήκος 76-89 εκατοστά , στιλπνό σκουροπράσινο κεφάλι, κατακόκκινο σάρκωμα γύρω από τα μάτια και κοντές φούντες σαν κερατάκια…, πίσω από τα αφτιά. Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει αποχρώσεις κοκκινωπές και κιτρινικάστανες. Τα αρσενικά των απελευθερωμένων πληθυσμών έχουν ένα λευκό , στενό περιλαίμιο. Πιο απλός σε εμφάνιση ο θηλυκός , μήκους 53-64 εκατοστά , με σχεδόν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί πτέρωμα, αλλά και με κοντύτερη ουρά. Και χωρίς περιλαίμιο.
    Όταν νιώσει τον κίνδυνο, ο φασιανός προτιμάει να κρυφτεί μέσα στους θάμνους παρά να πετάξει. Το φτερούγισμα του είναι δυνατό.
     Τρέφεται με σπόρους , φυτά, έντομα δημητριακά, σκουλήκια, μικρά σπονδυλωτά. Ο αρσενικός όταν πετάγεται μέσα από τις φτέρες και τα χορτάρια βγάζει ένα χαρακτηριστικό ήχο "γκοκ γκοκ" ενώ κράζει με την διαπεραστική του κραυγή "κερρκ-κοκ" .Το θηλυκό ξεπετιέται αφήνοντας ένα λεπτό σφύριγμα.
    Φωλιάζει στο έδαφος , στους αγρούς, στα δάση, σε θαμνώδεις εκτάσεις . Γεννάει τον Μάιο-Ιούνιο από 8-15 αβγά που κλωσάει το θηλυκό επί 23-28 μέρες.
    Οι εχθροί του είναι τα δι'αφορα αρπακτικά ,όπως αλεπού,κουνάβι, ασβός , γεράκια κ.λ.π.

Η φωνή του Φασιανού


KYNHΓΙ
    Το κυνήγι του μιλώντας για τα άγρια πουλιά η απελευθερωμένα από καιρό , είναι πολύ δύσκολο , χρειάζεται το σκυλί να είναι πολύ καλό στην φέρμα ,αλλά και στο να ακολουθεί το πουλί σε μεγάλες αποστάσεις ποντάροντας , μέχρι να το μπλοκάρει κάπου , ώστε να σηκωθεί και να δοθεί έτσι η ευκαιρία στον κυνηγό να ντουφεκίσει. Επίσης το σκυλί πρέπει να αντέχει πολύ τα πυκνά και τα αγκάθια , βάτα κ.λ.π.
    Χρειάζεται όπλο με **** η*** εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ Νο 7-8 σκάγια. Στην πατρίδα μας εγώ τον κυνηγώ μαζί με την μπεκάτσα σε μέρη που υπάρχει απελευθερωμένος από καιρό και σας βεβαιώνω ότι είναι συναρπαστικό κυνήγι και οι ένταση των σκυλιών είναι τρομερή πάνω στην φέρμα , άσε που στην φέρμα δεν ξέρεις αν είναι φασιανός η μπεκάτσα και όταν ξεπετάγεται το θηρίο….. μπορεί να σπάσει η καρδιά σου από την ταραχή.
Κυνήγι φασιανού Νιβα, Ρένος σε φέρμα
Νιβα, Ρένος
Επάνω