Απαράδεκτη η Νέα απαγόρευση κυνηγίου στην ΤΗΛΟ!

   Δυστυχώς μάλλον είναι αλήθεια!!
   Και εφέτος ,όπως επέρυσι, ενώ είχε ανακοινωθεί οτι επιτρέπεται το κυνήγι στην ΤΗΛΟ και μάλιστα με έναρξη από 20-10-2001 , την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πριν την έναρξη το απαγόρευσαν εκ νέου!!

   Μου τηλεφώνησαν δυο φίλοι κυνηγοί ,αγανακτισμένοι ,σχεδόν εξαγριωμένοι από την ΤΗΛΟ όπου έχουν πάει οικογενειακώς για διακοπές και κυνήγι , και μου έλεγαν συνέχεια "Κάντε κάτι επιτέλους!" Έως πότε θα μας κοροϊδεύουν με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο!

   Επέρυσι είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι μετά από 6 χρόνια απαγόρευσης θα επιτραπεί το κυνήγι στο νησί. Γρήγορα όμως άλλαξαν την απόφαση και το απαγόρευσαν και πάλι. Αγανάκτηση και απογοήτευση από τους κυνηγούς που είχαν προγραμματίσει ταξίδι στην ΤΗΛΟ.

   Εφέτος με την νέα ρυθμιστική , ο Δασάρχης Δωδεκαννήσου είχε δημοσιεύσει απόφαση για την έναρξη στην ΤΗΛΟ στις 20/10. Μάλιστα κυκλοφόρησε και έγγραφο του Υ.Γεωργίας που δίνει την κατεύθυνση στους Δασάρχες να μην υποκύπτουν σε πιέσεις τοπικών παραγόντων για τοπικές απαγορεύσεις χωρίς να τεκμηριώνονται από επιστημονικά ευρήματα (μελέτες). Το βάλαμε και μεις στην σελίδα μας το εν λόγω έγγραφο και είπαμε ότι κάτι άρχιζε να αλλάζει στην νοοτροπία της Δ/Δασών για το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον.

   Μετά από όλα αυτά, πήραν οι φίλοι μου και τις γυναίκες τους μαζί και πήγαν στην ΤΗΛΟ από την Δευτέρα 15-10, πιστεύοντας ότι θα κάνουν 10ημερες διακοπές σ'ένα πραγματικά όμορφο νησί, ήσυχο και άσπιλο σχετικά από την τουριστική "πρόοδο" και θα τις συνδύαζαν με το κυνήγι της πέρδικας για το Σαββατοκύριακο. Μόλις έφτασαν , τους περίμεναν στην έξοδο του πλοίου , οι δασικοί! Αφού τους έλεγξαν τις άδειες και τα σχετικά τους ζήτησαν να παραδώσουν ......τα όπλα τους, τα οποία φυσικά είχαν μέσα σε θήκες στα αυτοκίνητα!! Οι συνάδελφοι βέβαια διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά μπροστά στην επιμονή των δασικών , με την επίκληση του άρθρου που αναφέρεται σε "απαγόρευση μεταφοράς όπλου όταν και όπου απαγορεύεται το κυνήγι " αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα ακριβά τους όπλα στην μάλλον επισφαλή φύλαξη των δασικών , με την υπόσχεση να τα παραλάβουν την παραμονή της έναρξης!

   Είπαν λοπόν , δεν βαριέσαι, θα κάνουμε τα μπανάκια μας , θα φάμε τα ψαράκια μας, θα πιούμε και τα κρασάκια μας , θα ξοδέψουμε τα ωραία μας λεφτά στο νησί και το Σάββατο, παίρνουμε τα όπλα και τα σκυλιά ...και με την έναρξη, πρωί-πρωί ..στα βουνά!!

   Αμ δε!! Ποιά έναρξη !! Άλλαξε πάλι η απόφαση και απαγόρευσαν εκ νέου το κυνήγι χωρίς να λογαριάζουν κανέναν . Ούτε τα έξοδα ούτε την ταλαιπωρία του πολύωρου ταξιδιού των κυνηγών, ούτε βέβαια τους λιγοστούς ντόπιους που είδαν τους κυνηγούς σαν μια καλοδεχούμενη πηγή εσόδων , είτε από τα δωμάτια είτε από τα λίγα ταβερνάκια του μικρού νησιού. Όπως λέγεται εκεί, την απαγόρευση "επέβαλαν" στον Περιφερειάρχη και στο Δασαρχείο, o Δήμαρχος του νησιού, ο οποίος είναι και ο γιατρός τους. Ο εν λόγω Δήμαρχος , όντας κάθετα αντίθετος με το κυνήγι γενικά, "εκβιάζει" την συγκατάθεση των λιγοστών κατοίκων ,με την απειλή ότι θα φύγει από το νησί αν δεν συμφωνήσουν για την απαγόρευση, και συνεπικουρούμενος από τους διάφορoυς "ξένους" με επιρροές στο Υ.Γεωργίας που έχουν σπίτια στο νησί και ίσως νόμιζαν οτι το κυνήγι και οι κυνηγοί θα τους ....ενοχλήσουν τις διακοπές, πέτυχαν και πάλι εφέτος να διασσύρουν στην ουσία, την όποια αξιοπιστία των αποφάσεων της Δ/νσης Δασών Δωδεκαννήσου.

   Η απαράδεκτη αυτή τακτική , πρέπει και να στιγματιστεί απ'όλες τις Κ.Οργανώσεις , με διαμαρτυρίες στους υπεύθυνους αυτής της ανεύθυνης απόφασης και ωποσδήποτε να ζητηθούν ευθύνες.

   Δεν μας είναι ανεκτό πια , να μην είμαστε σίγουροι που, πότε και τι θα κυνηγήσουμε την ώρα που δίνουμε τα λεφτά για την άδεια! Έτσι όπως το πάνε, θα πληρώνουμε για μια άδεια κυνηγίου , χωρίς να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να πάμε στο κυνήγι!
   Πρέπει να τους αναγκάσουμε να πάψουν να μας βλέπουν μόνο σαν άβουλες ....αγελάδες για άρμεγμα!!!

Γιώργος Σουρλάγκας

Κλείσε αυτή την σελίδα!